PASVORM

Een groot pluspunt van wandelsokken in vergelijking met bijvoorbeeld katoenen sportsokken: ze zijn anatomisch gevormd. Een sok die zich naar je voet voegt, zal minder lubberen en uitzakken. Steeds vaker zie je paren met een linker- en een rechtersok, zodat ze nog beter aansluiten bij de vorm van je voeten. Ook zijn wandelsokken tegenwoordig vrijwel allemaal naadloos. Dat voorkomt blaren.

MATERIALEN

Tegenwoordig bestaan wandelsokken vaak uit een combinatie van wol en kunstvezels. Welke combinatie van materialen de beste is? Dat hangt af van jezelf, van het weer en van andere omstandigheden.

Wol, Merinowol en katoen

Wol is als geen ander materiaal in staat om vocht op te nemen. Daardoor blijven je voeten beter droog. Vooral in de zomermaanden is dat een groot voordeel.

Wol heeft ook een nadeel: sommige wandelaars krijgen er eczeem van. In dat geval kan Merinowol uitkomst bieden. Dit irriteert de huid minder dan gewone wol. Houden de klachten aan bij Merinowol, dan is katoen een goede optie. Ook katoen heeft weer wat minpuntjes: het is minder vormvast en het slijt sneller.

Kunstvezels

Deze worden vooral gebruikt om sokken waterafstotend en sneldrogend te maken. Enkele veelgebruikte materialen: polyester, nylon en polypropyleen. Verder komen materialen als elasthaan, lycra en spandex voor om de sok een goede pasvorm te geven. Ook zijn er speciale vezels die zweetlucht tegengaan. Iedere vezel zijn eigen kunstje.

Sommige speciaal voor sokken ontwikkelde materialen zijn gedeponeerd als handelsmerk. Een merknaam die je vaak tegenkomt is CoolMax. Deze vezel is speciaal gemaakt om vocht af te voeren, wat natuurlijk vooral handig is bij warm weer.

DIKTE

Naast het materiaal is de dikte van de sok een belangrijke factor.

Dunne wandelsokken
Worden aanbevolen bij lichte en nauwsluitende wandelschoenen (categorie A) en bij wandelschoenen die goed vocht afvoeren. Voor dunne wandelsokken is katoen een goed materiaal. Dunne sokken hebben vaak extra verdikte delen om schokken op te vangen.

Dikke wandelsokken
Worden aanbevolen bij zwaardere wandelschoenen (categorie B, C en D) en bij wandelschoenen die minder goed vocht afvoeren. Voor dikke wandelsokken is wol (of Merinowol) een goed materiaal.

Het onderscheid tussen dunne en dikke wandelsokken is niet meer dan een globale vuistregel. Je eigen persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk!

Ondertussen zal je wel duidelijk zijn geworden dat het slim is om wandelsokken en wandelschoenen op elkaar af te stemmen. Dus ga je nieuwe wandelschoenen kopen? Trek dan je wandelsokken aan. En omgekeerd: koop je nieuwe sokken? Vraag in de winkel of je ze mag passen met je wandelschoenen aan.

KOOPTIPS

Je merkt het al: een wandelsok kiezen is heel persoonlijk. Kijk dus goed naar wat voor schoenen je hebt en in welke omstandigheden je wandelt. En ook heel bepalend voor het maken van een keuze: ben je wel of niet overgevoelig voor wol?

Een persoonlijke keuze dus, maar uit vergelijkende tests van de Consumentenbond en de ANWB komen toch wel een paar algemene conclusies bovendrijven. Allereerst blijken de meeste wandelaars een voorkeur te hebben voor dunne sokken, en dan in het bijzonder met een verdikt voetbed.

Verder blijkt uit die tests dat twee merken het bij veel wandelaars goed doen: de Falke TK2 (maar ook de andere Falke-sokken zijn goed, vooral qua pasvorm) en de Rohner Fibre Light supeR. Wie het dus echt niet weet: met deze wandelsokken zul je niet snel een miskoop doen.

WASSEN

Let goed op de wasvoorschriften van je wandelsokken. Veel sokken zijn wel geschikt voor de wasmachine, maar niet voor de droogtrommel. En voor sokken met wol kun je beter het wolwasprogramma gebruiken. Dat voorkomt draaien en schudden, wat de veerkracht van de sokken vermindert.

VIDEO

Waarom wol zo'n belangrijk materiaal is voor wandelsokken:

Wandelsokken in de tropen:

Achter de schermen bij Falke:

 

Ga naar : Inform. Wandelen

Ga naar : Clubindex